Wyclef Jean

Ta en ordentlig titt på mannen ovanför. Jag vet inte om ni känner igen honom, men han är vilket fall en musiker för tillfället bosatt i USA där han producerar en del bra musik med vissa reggae-, hip hop- och RnBinfluenser. En känd låt han gjort för en herrans massa år sedan är ju klassikern '911'. Ni vet garanterat vilken låt det är om ni bara hörde den. Someone please call 911 går den och Wyclef och hans band Fugees sjunger tungt om hur han har blivit skjuten i hjärtat och gärna vill att vi ringer 911, Sveriges motsvarighet till 112. Sångerskan Mary J Blidge var även med på ett hörn eller två.

1997 gjorde han smashhitten Guantanamera, som var en fantastiskt lugn och tung version av den snabba och lite kubainspirerade folklåten La Bamba. 'Yo no soy marinero, soy capitan, soy capitan, soy capitan' sjungs det ju i originalet, och det betyder ju att han inte är någon seglare utan en kapten, kapten, kapten. Wyclef däremot, fick denna låt att gå varm på skivspelarna där hemma när han istället sjöng 'Pac Woman better yet Space Invader. If your name was Chun-Li, we'd be playin Street Fighter'.

År 1998 gjorde han låten Another One Bites The Dust. Låttiteln kanske låter bekant och det beror förmodligen på att Wyclef i princip rippat hela Queens beat genom hela låten. Kontenta: Ingen originalitet över huvud taget.
'När Queen så poetiskt sjunger 'There are plenty of ways you can hurt a man and bring him to the ground',

sjuger istället Wyclef
'The name Wyclef Jean, with a yes, yes y'all!
Better have a vest y'all! I'll blast, and bless y'all!
"F"- y'all, the mark of the beast, the triple six'


Sedan 90-talet har han inte gjort så mycket mer än att producera lite musik åt bland annat Destiney's child och Whitney Houston.

År 2010 slår han igenom IGEN. Men hör och häpna. Denna gång är det ingen dundersuccélåt som släppts i staterna. Denna gång har innovativa Wyclef tänkt ställa upp som presidentkandidat, på Haiti, där han ursprungligen kommer från. Han har nyss anlänt till sitt hemland för att fylla i sin officiella anmälan till presidentkandidatur och vi väntar spänt på hur valet i november kommer att gå för denna musikgud. Ryktet går att han även kommer att rekommendera Mary J Blidge till vice president.

Han har tydligen varit väldigt aktiv efter katastrofen på Haiti och hjälpt sitt gamla hemland. Han är väldigt uppskattad på Haiti för detta och kanske blir Mr. President helt enkelt.

Undrar lite smått vart denna värld är på väg. Arnold kör sitt race som guvenör i Kalifornia och nu tänkte Wyclef erövra Haiti. Själv tycker jag att Haiti redan varit med om en katastrof för mycket och kanske behöver en riktig president i stället. Man kan faktiskt missta sig och tro att detta är ett stort skämt. Åtminstone om man tittar på videon nedan. Jag menar, vad hade hänt om typ Timbuktu eller Petter hade varit aktuella för statsministerposten? Jag tror att jag hade flytt landet ganska omgående.

 

Men, valet går av stapeln i november och jag kommer åtminstone följa hela Wyclefhistorian med spänd förväntan.

2010-08-06 @ 09:31:00 Permalink


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0